Bedrijfsbezoek HatchTech Experience Centre in Veenendaal

Voorzitter Bas van Riel opende de bijeenkomst op het HatchTech Experience Centre (een van de drie vestigingen van HatchTech) in Veenendaal. Na een korte terugblik op de bijeenkomst in september bij Rabobank Vallei en Rijn was het de beurt aan onze twee sprekers.

Over HatchTech Experience Centre te Veenendaal
Ellen Poodt (Operationeel directeur) beet de spits af en vertelde dat HatchTech oprichter Tjitze Meter 20 jaar geleden begon als zzp’er om andere broedmachines dan de traditionele te maken. Intussen is HatchTech uitgegroeid tot meer dan 100 medewerkers en zij houden zich bezig met het uitbroeden van kuikens.

Het hoofddoel is om zo sterk mogelijke kuikens te hebben. Intussen gaat het veel verder dan alleen het uitbroeden. Via onderzoek en ontwikkeling op het gebied van systemen en producten gericht op incubatie, uitbroeden, opslag en transport levert HatchTech intussen de hele inventaris van een broederij. Ook leveren zij ondersteunende diensten op het gebied van installatie en onderhoud.

Behalve de drie vestigingen (waaronder het hoofdkantoor) in Veenendaal heeft HatchTech een installatie-servicekantoor in Oekraïne en verkoop-servicekantoren in Rusland en China. Hetgeen HatchTech onderscheidend maakt is het constante microklimaat waarin de kuikens zich bewegen. Zij beschikken direct, zodra ze geboren worden, over voeding en water waardoor ze zich goed ontwikkelen, sterker worden en dus minder antibiotica nodig hebben.

Eigenlijk zijn de broedmachines ook zeer geschikt voor het kweken van insecten, groenten etc. en dit zijn dan ook de toekomstige ontwikkelingen.

Martijn Haarman neemt ons mee in de opgerichte joint venture Seleggt (samen met supermarktketen Rewe en Universitätsklinik Leipzig). Hier wordt onderzoek gedaan naar de geslachtsbepaling van broedeieren ter voorkoming van het doden van mannelijke eendagskuikens die economisch niet interessant zijn. Wat is de oplossing voor dit maatschappelijke probleem?

Het broedproces duurt 21 dagen. Op dag 9 bekijkt men of het ei bevrucht is, vervolgens neemt men 1 druppel van embryo urine en volgt een soort zwangerschapstest. De haan-eieren worden gesorteerd en hebben als bestemming het verwerken tot veevoeder-component (bijvoorbeeld ter bestrijding van diarree bij jonge varkens).

Het consumptie ei van de toekomst wordt gelegd door een hen zonder gedode broertjes. Het ei zal een extra stempel krijgen voor het onderscheid. Dit betekent dat de consument gaat betalen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. De discussie is natuurlijk of de consument bereid is om die meerprijs te betalen. Uitgebreid onderzoek in Duitsland heeft getoond dat dit het geval is. Op dit moment is er een kleine broederij in Barnveld waar de geslachtsbepaling gedaan wordt. De missie de komende maanden is volledige automatisering van dit proces. De eerste eieren zullen in 2019 in de winkel liggen (eerst in Duitsland en daarna ook in Nederland). De sprekers worden bedankt voor hun interessante presentaties en ontvangen een kleine MKB attentie. Aansluitend was er voldoende de tijd om, onder het genot van een hapje en drankje, te netwerken.

Foto overzicht
Klik hier voor een foto overzicht

Welkom aan ons nieuwe lid
Merijn Quakkelaar van Quakkelaar Fotografie

Mededelingen
De volgende bijeenkomst is 29 november 2018 samen met Maatschappelijk Netwerk Ede: ‘’Impact First’’ bij de Christelijke Hogeschool Ede.

Ons lid Ron Meijering heeft een training mogen volgen van Andy Harrington en deelt dit gratis audiobook, via deze link, graag met ons allen: https://oh455.isrefer.com/go/ab/a889

Wij zijn op zoek naar collega’s die de functie van activiteitencommissie, PR & Communicatie, secretaris en penningmeester willen vervullen. Informatie hierover ontvang je via de bestuursleden of via info@mkbvalleiregio.nl

De website van MKB Valleiregio wordt goed bezocht, ook de ledenpagina. Zorg ervoor dat je profiel up2date is en daarmee je bedrijf zichtbaar is.

Het Bestuur